Pagini

joi, 25 septembrie 2014

Doua aperitive grecesti: salata de vinete si bouyourdi


Amintiri culinare la sfarsit de vara: doua aperitive grecesti, unul cald si unul rece, care se fac foarte usor, notate aici ca sa nu le uit de simple ce sunt, cu toate ca nu-mi ies atat de bune ca originalele ... Poate in Grecia sunt mai bune din vina peisajului, sau poate mai sunt secrete neghicite, bine ascunse in aparenta banalitate a acestor gustari. Probabil exista variante si nuante locale pentru ambele feluri de mancare, iar cele de fata sunt doar ce am gustat eu. Mi-a ramas gandul si la o "pita" care inca nu imi iese ca a lor: un blat dospit dar subtire, cu usturoi si oregano, servita pe post de paine (daca stii ce sa ceri). Toate, cu ingrediente de sa le numeri pe degetele unei maini: vinete+ustuoi+feta+ulei de masline+zeama de lamaie, feta+rosii+ardei iute+ulei de masline, aluat+oregano+ulei de masline+usturoi.


Salata de vinete greceasca



Cu toate ca salata noastra de vinete cu maioneza si ceapa imi place enorm de mult, am incercat sa fac acasa salata de vinete greceasca - sau poate ar trebui sa-i spun "athosiana", de la Athos - numele tavernei unde am mancat-o. Am facut asa: la doua vinete mici, coapte si tocate, am adaugat un catel mic de usturoi tocat, ulei de masline - cam 6 linguri, putina sare, o lingura de zeama de lamaie si o lingura de feta rasa pe razatoarea mica (cred ca feta in salata de vinete era nota originala a tavernei mai sus pomenite) - amestecate bine, dar nu frecate adtfel incat sa se "umfle" salata. Se poate turna deasupra putin ulei de masline, o maslina in varf, si gata. 

Bouyourdi




Mare iubitoare de branza ce sunt, ma mir ca abia acum am aflat de aceasta mancare - branza cu rosii la cuptor. Se face asa: se iau doua rosii, se oparesc, se decojesc si se taie cubulete. Se da pe razatoare o bucata de feta (cred ca merge si telemea, una nu foarte zemoasa) - cam 200 grame. Se toaca marunt o lingura de ardei iute. Se stropeste cu ulei de masline un vas mic care se poate pune in cuptor, se pune un strat de rosii, apoi unul de feta, deasupra se presara ardei iute; se stropeste cu ulei si se reiau straturile - rosii, feta, ardei iute etc. Se coace la 180 de grade C, 30 - 40 de minute.

Pofta buna!

duminică, 21 septembrie 2014

Gem de rubarba si ghimbir




Nu stiu daca este inca sezonul rubarbei: am citit ca se culeg tulpinile doar pana la Sanziene, astfel incat planta sa aiba timp sa se dezvolte suficient pentru a rezista peste iarna. Am doua tufe tinere, plantate doar in primavara asta, dar care au crescut atat de mult din iunie incoace incat mi-e mila sa le las nebagate in seama...  Imi aduc aminte ca Buna ne facea compot si prajitura cu rubarba in luna iulie, pana spre august, deci daca se poate culege in august, merge si in septembrie ...  voi vedea la primavara daca le-am facut rau sau nu tufelor cu aceastra recolta. 
Rubarba da un gust minunat oricarui desert in care l-am folosit, asa ca mi-am imaginat ca si gemul o sa-mi placa foarte mult. Gemul meu nu are culoarea frumoasa a modelului, probabil depinde de specia de rubarbar. Combinatia cu ghimbirul este de nota 10, as putea incerca chiar mai mult ghimbir la urmatoarele probe.

ingrediente (pentru 7 borcane):
- 2 kg rubarba curatata, taiata felii de 1.5-2 cm
- 800 g zahar
- coaja si zeama (30 ml, aici) de la o lamaie
- 15 g ghimbir
metoda:
- se pune zaharul intr-un bol mare, de sticla sau ceramica (asa zice bbcgoodfood, nu stiu de ce, s-ar putea sa reactioneze vre-o substanta din rubarbar cu un vas metalic?); deasupra se pun bucatile de rubarbar, zeama si coaja de lamaie, ghimbirul curatat de coaja si dat pe razatoare; se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa de seara pana dimineata;
- a doua zi se fierbe gemul, amestecand usor din cand in cand, 15-20 minute - se ingroasa destul de repede;
- se toarna gemul in borcane sterilizate, se strang capacele, se lasa pe capac 5 minute, apoi se invelesc in paturi (cu capacul in sus) unde se lasa pana se racesc complet.


Pofta buna!

marți, 16 septembrie 2014

Galuste cu prune II



Clasicele galustele cu prune se fac din aluat cu cartofi, dar in varianta II, aici de fata, ei sunt inlocuiti cu branza de vaci. Auzisem de mult de varianta asta asa ca am incercat reteta din revista "secretele bucatariei", adaptand textul cam expeditiv si care pe ici, pe colo nici nu se potrivea cu fotografiile. Concluzii: aluatul se face mai usor decat cel cu cartofi, pesmetul prajit in unt are gust bun dar mi se pare ca si cel cu ulei e la fel de bun, iar zaharul pudra pus in pesmet nu-l mai repet pentru ca imi place sa "crontane" intre dinti zaharul tos pe care il pun de obicei.



ingrediente - pentru aluat (mi-au iesit 18 galuste):
- 300 g faina
- un praf de sare
- 50 g unt rece
- 250 g branza de vaci
- 1 ou
- 100 ml lapte
pentr umplutura:
- prune - am pus cate o jumatate in fiecare galusca, deci 9 prune
- 70 g martipan
pentru pesmet:
- 120 g unt
- 50 g zahar pudra vanilat
- o lingurita rasa scortisoara
- 200 g pesmet



metoda:
- aluatul se pate face in robotul de bucatarie: se cerne faina, se adauga un praf de sare si untul taiat cubulete; se amesteca pana cand compozitia are aspect nisipos; se adauga branza de vaci, oul si laptele; se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen;
- se formeaza un cilindru de aluat cu diametrul de 4-5 cm, se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute (al meu a stat peste noapte);
- lucrand pe blatul de lucru infainat, se taie felii de aluat de 7-8 mm grosime;
- intre timp de pune la fiert o cratita mare cu apa;
- se aplatizeaza discurile de aluat cu degetele; in mijlocul discului de aluat se aseaza o jumatate de pruna cu un cubulet de martipan in locul samburelui; se aduna marginile si se strang cu degetele, sa se lipeasca;
- cand fierbe apa se pun galustele; se fierb 10-15 minute; sunt gata cand se ridica la suprafata;
- se topeste untul intr-o tigaie, se adauga zaharul pudra, scortisoara si pesmetul; se tin pe foc cateva mintue, amestecand mereu;
- se scot galustele din apa cu o spumiera si se tavalesc prin pesmet; se servesc cu smantana sau iaurt gras.



Pofta buna!