joi, 25 iulie 2013

Inghetata cu nutella si stafide



Nutella + stafide e combinatia preferata a jumatatii mele cand vine vorba de briose, motiv pentru care nu mi-a iesit din minte imaginea acestei inghetate din clipa in care am vazut-o pe blogul Laurei Adamache. Este o inghetata extraordinar de buna, cremoasa si cu gust bogat.

ingrediente:
- 460 ml lapte
- 10 g amidon
- 50 g zahar
- 350 g nutella
- 200 ml frisca
- 100 g stafide
- 2 linguri coniac
metoda:
- se dizolva amidonul in lapte rece, se adauga zaharul si se pune la fiert, amestecand din cand in cand;
- se fierbe, amestecand mereu, 5 minute;
- se stinge focul si se adauga nutella;
- se amesteca bine, pana rezulta o compozitie omogena;
- se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei, apoi se pune in congelator intr-un vas cu capac;
- se amesteca din 40 in 40 de minute; la prima sau a doua sedinta de amestecat, cand deja s-a intarit putin inghetata, se adauga stafidele care au fost inmuiate in coniac amestecat cu 4 linguri de apa si apoi au fost stoarse.
Dupa 3-4 ore e gata inghetata, iar daca a stat mai mult in congelator se lasa in frigider 30 de minute - o ora inainte de a o servi.



Pofta buna!

duminică, 21 iulie 2013

Gem de piersici cu menta




Pana in aceasta vara nu stiam sa fac nimic cu piersicile - decat sa le mananc ca atare, dar acum am descoperit ca sunt bune in prajituri si se poate face din ele un gem mai gustos decat ma asteptam.

ingrediente:
- 1.8 kg piersici, cantarite fara samburi
- 600 g zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- 3 fire de menta
metoda:
- se spala piersicile, se scot samburii si se taie bucati; le-am lasat si coaja, nu ma deranjeaza in produsul final;
- se pun fructele intr-o cratita mare cu fund dublu, apoi se adauga zaharul, zeama de lamaie si crengutele de menta;
- se pune la foc mic unde se lasa pana da un clocot; se lasa la racit in bucatarie, apoi se pune capacul pe cratita si se lasa in frigider pana a doua (sau a treia) zi;
- se fierbe gemul la foc mic aproximativ 20 de minute, apoi se scoate menta;
- gemul se pune fierbinte in borcane spalate si uscate;
- pentru prima oara in cariera mea de la fabrica de gemuri am incercat smecheria cu tinutul borcanelor cu capacul in jos cateva minute (zice-se ca se formeaza o pelicula de gem care sigileaza capacul) inainte de a le pune in paturi unde le-am lasat pana s-au racit complet.


Pofta buna!

duminică, 14 iulie 2013

Flaugnarde cu piersici



N-as fi stiut ce e acela "flaugnarde" daca nu era "Provocarea Secreta" gazduita in aceasta luna de Mihaela, care mi-a facut bucuria sa-mi repartizeze blogul In jurul Kadiei. Il cunosc de mult si astept cu nerabdare noile articole, poate din cauza ca vorbeste nu doar despre retete ci si despre alte doua pasiuni comune: cartile si calatoriile. Kadia m-a cucerit definitiv de multa vreme, cand a explicat intr-un comentariu pe alt blog niste chestiuni tehnice, mult prea tehnice pentru mine, din domeniul ei - ea fiind biolog - explicand termeni folositi incorect in respectivul articol prin care se cerea ajutor pentru un copil bolnav. Mi-am zis atunci: "Ia te uita, fata asta stie si altceva in afara de gatit!" si de atunci am ramas o admiratoare fidela. Iata ca tot de la Kadia am aflat ca flaugnarde este un fel de clafoutis (de care am mai facut, cu cirese, asa cum trebuie el sa fie, si cu caise - caz in care am gresit botezandu-l "clafoutis") care se numeste asa cand contine orice alt fruct in afara de cirese. Aveam piersici care trebuiau consumate, asa ca le-am folosit in loc de perele din reteta-model - pe care am urmat-o fara alte modificari. E o prajitura foarte buna si usoara, dispare din farfurie fara sa-ti dai seama - asta nu-i un lucru de dorit dar totusi, Kadia, iti multumesc pentru reteta si pentru ca am mai invatat ceva de la tine!


ingrediente:
- 65 g faina
- praf de sare
- 75 g zahar
- 180 ml lapte
- 2 oua mari
- 1/2 lingurita extract de vanilie (de care am uitat sa pun)
- 400 g piersici
- 15 g unt
- 25 g zahar
metoda:
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se pun in vasul robotului de bucatarie faina, zaharul, sarea, laptele, ouale si vanilia; se amesteca bine;
- se spala fructele, se taie in sferturi; se pune untul si restul de zahar intr-o craticioara pe foc mic; cand s-a topit untul se adauga fructele; se lasa pe foc 2-3 minute, amestecand cu grija, sa fie acoperite se sos;
- se aseaza fructele intr-un vas cu diametrul 23 cm, se toarna siropul format, apoi compozitia cu oua;
- se coace prajitura 20 de minute, fara a deschide usa cuptorului.


Pofta buna!

miercuri, 10 iulie 2013

Pulpe de pui in crusta de iaurt cu ierburi



Asta e una dintre acele retete de toata ziua, prea simpla pentru a fi notata, si tocmai de aceea atat de usor de uitat. Poate fi raspunsul la intrebarea pe care mi-o pun destul de des in ultima vreme "oare ce mancam azi?".

ingrediente:
- 7-8 pulpe de pui
- 300 g iaurt gras
- 2 catei de usturoi
- 6 frunze de salvie tocate
- 1 lingurita de cimbru
- 1 lingurita rozmarin uscat
- praf de piper cayenne
- faina
- ulei pentru prajit
metoda:
- se amesteca iaurtul cu usturoiul tocat, sare si verdeturi; se pune intr-o punga cu fermoar impreuna cu pulpele de pui; se inchide punga si se "maseaza" bine, astfel incat carnea sa fie acoperita de iaurt;
- se lasa in frigider cel putin o ora, intorcand punga de pe o parte pe alta din cand in cand;
- se dau pulpele prin faina; se aseaza pe o farfurie si se lasa sa se usuce o jumatate de ora;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se prajesc pulpele cate 4-5 minute pe fiecare parte, pana sunt frumos rumenite, apoi se aseaza intr-o tava pe hartie de copt; se coc 20 de minute.


Pofta buna!

sâmbătă, 6 iulie 2013

Lapte condensat



Intre cele mai vechi amintiri ale unor bunatati vestice ajunse in mainile mele de copil traitor in Republica Socialista Romania multilateral-dezvoltata apare un tub cu lapte condensat. O crema albicioasa, translucida, dulce, pe care o mancam unsa pe paine in strat subtire. Am regasit acel gust  in laptele condensat facut de mine din 3 ingrediente: lapte, zahar pudra si unt. Se pot adauga seminte de vanilie, eu nu am pus ca sa ramana gustul cat mai "de lapte". Prima intrebuintare a acestui lapte condensat de casa a fost in aceasta inghetata.

ingrediente:
- 375 ml lapte gras (3,5 %)
- 500 g zahar pudra din comert (contine amidon care ajuta la ingrosarea laptelui condensat)
- 45 g unt
metoda:
- se pun toate ingredientele intr-o cratita, pe foc mic; cand s-a dizolvat zaharul si s-a topit untul se face focul ceva mai mare;
- se lasa pe foc 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba; se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn.



Laura insista foarte mult pe timpul exact de fierbere - 10 minute, la fel e indicat si aici unde gasiti aceeasi reteta. Eu am fiert laptele condensat 10 minute, l-am lasat sa se raceasca, mi se parea prea lichid asa ca l-am mai fiert inca 10 minute. Probabil e asa cum spune Laura la comentarii, depinde ce fel de cratita folosim. Stati cu ochii pe compozitie, opriti focul cand va convine consistenta.


Pofta buna!

joi, 4 iulie 2013

Inghetata cu iaurt si lapte condensat




Iata si o varianta de inghetata care nu contine oua, foarte buna de tinut minte ca reteta de baza care se poate varia la nesfarsit cu ajutorul aromelor adaugate. Eu am facut jumatate de portie cu bucatele de ciocolata - sa-i zicem "stracciatella", iar cealalta jumatate cu cirese si fistic. Reteta e de pe blogul Dulciuri fel de fel - aici gasiti sursa de inspiratie intr-o  prezentare foarte eleganta.

ingrediente:
- 100 ml lapte praf
- 250 ml lapte
- 250 ml smantana pentru frisca
- 300 g iaurt gras
- 300 ml lapte condensat (din conserva sau facut de noi, dupa reteta de aici )
in plus:
- o mana de cirese rupe in jumatati si fara samburi, o mana de fistic taiat mare;
sau
- 50 g ciocolata taiata marunt.
metoda:
- se amesteca toate ingredientele si se pun in congelator, intr-un vas cu capac (eu folosesc galetuse de 1l de la iaurt sau smantana); bucatile de fructe, nuci sau biscuiti nu se pun de la inceput, dar aromele  praf sau lichide se pot pune de-acum;
- dupa o ora se amesteca bine continutul, luand mai ales de pe peretii vasului - unde a inceput sa inghete;
- se repeta operatiunea din ora in ora, de 3-4 ori; la al doilea amestecat se adauga fructele.
Daca a stat in congelator mai mult de 7-8 ore, inghetata se tine o ora in frigider inainte de a o servi.


Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...