luni, 29 aprilie 2013

Prajitura cappuccino



Ooof, nu ma pot opri sa tot "gust"din prajitura asta, inca o bucatica mica si gata! E vina mea, stiam ca imi plac dulciurile cu cafea, ca-mi place ciocolata alba ... acum, suport consecintele!

ingrediente:
- 175 g faina 000 cernuta
- 1 lingurita cacao
- 1 lingurita praf de copt (5 g)
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 150 g zahar brut
- 175 g unt la temperatura camerei
- 3 oua
- 3 linguri cafea solubila
pentru glazura
- 50 g unt
- 120 g ciocolata alba
- 2 linguri lapte
- 100 g zahar pudra
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C; se tapeteaza cu hartie de copt o tava de cca. 18x28 cm;
- se amesteca faina cu agentii de crestere, zaharul si cacaoa; se adauga untul, ouale batute usor si cafeaua dizolvata in 2 linguri de apa fierbinte;
- se amesteca bine aluatul (se poate face manual, avantaj: mai putine vase/ustensile de spalat); se toarna in tava pregatita si se niveleaza;
- se coace 30-35 de minute, pana cand scobitoarea iese curata;
- se lasa la racit 10 minute in tava, apoi se scoate pe un gratar si se desprinde hartia de copt; se lasa sa se raceasca complet (si se taie "capacul" daca a crescut mai mult in centru);
- pentru glazura se topeste ciocolata tocata pe bain marie, impreuna cu untul moale si 2 linguri de lapte; se amesteca din cand in cand; se ia de pe aburi cand compozitia a devenit omogena; se amesteca zaharul pudra, apoi se toarna peste blat; se cerne cacao deasupra si se taie cubulete.


Pofta buna!

vineri, 26 aprilie 2013

Orez prajit in stil chinezesc



Probabil nici un chinez nu si-ar da seama ca mancarea asta are legatura cu China, dar pentru orice european care a mancat o data "la chinezi" e clar ca cea de fata este o mancare chinezeasca!

ingrediente:
- 1 cana orez
- 1 cana mazare
- 2 fire ceapa verde
- 1/2 ardei gras rosu
- o bucata de ghimbir cam de 1 cm lungime
- 1 morcov
- 4 felii subtiri de sunca cruda afumata
- ulei pentru prajit
- 2 oua
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingurita amestec chinezesc "5 condimente"
metoda:
- se fierbe orezul; se lasa la racit cateva ore (sau de azi pe maine);
- se aranjeaza fasiile de sunca intr-o tava pe hartie de copt; se coace la foc mediu pana se rumeneste; se lasa la racit, apoi se sfarma in bucati feliile crocante;
- se toaca ceapa verde si ghimbirul; ardeiul si morcovul se taie fasii subtiri; se fierbe mazarea;
- se incinge wok-ul; se toarna o lingura de ulei; cand s-a incins se adauga ceapa verde, ghimbirul, morcovul si ardeiul; se prajesc la foc iute, amestecand mereu, 2-3 minute;
- se adauga mazarea si orezul rece; se amesteca, se face loc liber in mijlocul tigaii si se toarna ouale batute usor; se lasa pe foc neatinse cateva secunde, apoi se amesteca totul; la sfarsit se adauga bucatile de sunca, sosul de soia si amestecul de condimente.


Pofta buna!

Nici macar sursa retetei nu-i mai chinezeasca decat mine...

luni, 22 aprilie 2013

Tarte cu hribi si leurda



Tartele acestea sunt foarte simple, umplutura contine putine ingrediente pentru ca toate au arome puternice: hribi, putin usturoi, leurda si cateva firmituri de branza deasupra (optional). Reteta pentru aluat am gasit-o la Laura, e de post, am ales ca si umplutura sa fie fara oua sau smantana, asa ca tartele astea sunt usoare si totusi foarte gustoase. Se pot face 6 tarte mici (diametrul formei 10 cm) sau una mare (24 cm).

ingrediente pentru aluat:
- 250 g faina 000
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita rasa praf de copt
- 1 lingurita ierburi de Provence
- 100 ml apa
- 100 ml ulei de floarea soarelui
ingrediente pentru umplutura:
- 500 g hribi congelati
- 2 catei de usturoi
- o legatura de leurda
- sare, piper
- 50 g branza sarata (am incercat cu burduf si cu gorgonzola)
metoda:
- se incinge cuptorul la 175 grade C;
- se pun ciupercile intr-o cratita pe foc mic, cu putina apa,  sub capac; cand s-au dezghetat se adauga sare si piper si cei 2 catei de usturoi tocati; se lasa la fiert pana sunt gata ciupercile;
- se lasa la racit, apoi se taie bucati (daca erau bucati mari, ca ale mele); se spala si se toaca leurda;
-  se amesteca faina cu sarea, praful de copt si ierburile; se toarna apa si uleiul, se amesteca bine si se framanta putin cu mana cat sa se omogenizeze aluatul;
- se imparte aluatul in 6; se intinde fiecare bucata cu sucitorul pe blatul usor infainat si se aseaza in forme;
- se aseaza un strat de leurda peste aluat, apoi ciupercile si desupra cateva bucatele de branza, daca folositi;
- se coc tartele 30 de minute.
Se servesc calde, merg bine cu o salata de rosii.


Pofta buna!


miercuri, 17 aprilie 2013

"Trandafiri" cu mere



In luna aprilie Gabriela mi-a repartizat spre frunzarit si inspirat un blog pe care nu-l cunosteam pana acum - cel al harnicutei Stefy. M-au tentat multe dintre retetele ei, mi-ar fi placut sa incerc gogosile dar cum inca nu mi-au trecut semnele arsurilor de la primele (si ultimele) gogosi pe care le-am facut in viata mea, am ales ceva mai putin periculos: acesti trandafiri din aluat foietat si mere, care mi s-au parut foarte de efect la prima vedere, si foarte buni la prima si a doua gustare.

ingrediente:
- 500 gr aluat foietaj
- 4-5 mere (cu coaja rosie, sau combinatie de mere rosii si verzi)
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 6 linguri de zahar
- 1 lingurita scortisoara
metoda:
- se spala merele, se taie in sferturi, se curata de samburi si se taie felii subtiri (4-5 dintr-un sfert de mar);
- se pun intr-o cratita, se acopera cu apa, se adauga zeama de lamaie si 2 linguri de zahar; se pune pe foc; se lasa sa dea un clocot, apoi se scurge zeama (adica un compot, pe care l-am baut rece);
- feliile de mar se intind pe servete de bucatarie pentru a se zvanta;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se intinde putin foietajul intr-un dreptunghi de aproximativ 20 x 25 cm; se presara zaharul ramas si scortisoara;
- paralel cu latura scurta se taie 12 fasii de 1.8 - 2 cm latime; zic 12 pentru ca am copt trandafirii intr-o tava pentru briose; daca le coaceti "la liber" cum e reteta originala nu e asa important numarul de trandafiri de copt;
- se aseaza feliile de mere usor suprapuse (vezi imaginea);

- se ruleaza fasiile de aluat cu mere si se aseaza in tava de briose (bine faceam daca puneam hartiute in tava);
- zaharul cazut de pe fasii in timpul rularii l-am imprastiat peste trandafiri;
- se coc la foc mediu 15 minute, apoi se reduce temperatura si se mai coc 15 minute sau pana cand aluatul e bine umflat si auriu.


Pofta buna!

duminică, 14 aprilie 2013

Clatite americane cu ananas


Clatitele americane merg bine la micul dejun, spun unii, dar la mine doar la un mic dejun intarziat de sfarsit de saptamana, pentru ca desi se fac foarte usor, in timpul saptamanii nu prea incap in program. In varianta asta bucatelele de ananas invioreaza clasicele pancakes, iar siropul de artar imi place atat de mult incat mi-as planta un artar in curte (oare as obtine o lingura de sirop pe an ?).

ingrediente:
- 150 g ananas (scurs, daca e din conserva) taiat bucatele
- 100 g faina 000
- 1 lingurita praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- praf de sare
- 1/2 lingurita scortisoara
- 3 linguri zahar brut
- 1 ou
- 100 ml lapte
- ulei pentru prajit
- iaurt grecesc si sirop de artar pentru servit
metoda:
- se amesteca faina cu agentii de crestere, sare, scortisoara si zahar;
- se face o gropita in mijlocul fainii, se adauga oul si se amesteca, incorporand faina treptat; se adauga laptele si se amesteca bine; se adauga bucatile de ananas;
- se incinge putin ulei intr-o tigaie; se ia cate o lingura din aluat si se toarna in tigaie; se vor praji 3-4 pancakes deodata, lasand spatiu intre ele; cum aluatul e destul de lichid clatitutele par foarte plate la inceput , dar cresc la prajit;
- cand apar bule pe partea superioara a clatitelor se intorc pe partea cealalta.
Se servesc calde cu iaurt grecesc si sirop de artar.



Pofta buna!

sursa

duminică, 7 aprilie 2013

Orez salbatic cu nuci



Aceasta "chestie" cu orez salbatic (de fapt un amestec de orez cu bobul lung si orez salbatic), nuci prajite si merisoare uscate nu este un desert ci o mancare dulce-acrisoara. Mie imi plac combinatiile mai putin obisnuite, si cum inca n-am mancat nimic cu merisoare care sa nu-mi placa, am incercat aceasta reteta.

ingrediente:
- 150 g orez "salbatic" (amestec, asa se vinde)
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa taiata marunt
- 1 morcov taiat in 4 pe lungime si apoi felii subtiri
- 2 tije de telina taiate cubulete
- 2 catei de usturoi tocati
- sare, piper, 1/2 lingurita cimbru uscat
- 4 linguri merisoare uscate
- 4 linguri nuci taiate mare
metoda:
- ceapa se caleste in ulei incins; dupa 3-4 minute se adauga morcovul si telina; dupa ce s-au inmuiat legumele se adauga usturoiul si orezul, se amesteca bine totul, apoi se toarna 750 ml apa; se adauga cimbru, sare si piper si se lasa la fiert pana scade lichidul, amestecand din cand in cand;
- se prajesc nucile intr-o tigaie de teflon, fara ulei (sau in cuptor); se adauga in mancare cand aceasta e gata, impreuna cu merisoarele; se amesteca bine si se ia de pe foc.


Pofta buna!

miercuri, 3 aprilie 2013

Paine cu fulgi de ovaz si seminte




Inca o reteta reusita din cartea "Baking Bible", de data asta painea numita de Mary Berry "Farmhouse Brown Seeded Loaf". E o paine deasa dar fara sa fie tare, grea dar nu umeda, gustoasa de poti s-o mananci goala. In vremurile cand faceam paine cu maia am invatat de la Codruta cateva lucruri despre paine care imi prind bine si la aluaturi cu drojdie de bere: de exemplu, am invatat ca dupa ce se amesteca toate ingredientele, aluatul are nevoie de o pauza de vreo15-20 de minute, dupa care se va framanta mai usor pentru ca deja incepe sa se dezvolte glutenul.

ingrediente:
- 40 g seminte de in (am pus doar 30 gr, atata mai aveam)
- 150 g fulgi de ovaz
- 300 ml apa clocotita
- 450 g faina 650 (pentru paine)
- 100 g faina integrala
- 30 g seminte de dovleac (reteta originala e cu 50 g seminte de floarea soarelui, de care am constatat ca n-am)
- 1 lingurita rasa sare
- 7 g drojdie uscata instant
- 350 ml apa calduta
metoda:
-se amesteca semintele de in cu fulgii de ovaz; se toarna apa clocotita, se amesteca bine, se lasa deoparte sa se raceasca putin;
- se adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine; se acopera bolul si se lasa 20 de minute, apoi se framanta aluatul 5 minute; aluatul e destul de lipicios chiar si dupa aceasta framantare, eu am mai adaugat o lingura rasa de faina (pentru ca am avut mai putin seminte de in, care absorb apa);
- se lasa la dospit o ora - o ora jumate intr-un loc caldut;
- se rastoarna aluatul pe blatul infainat, se framanta putin si se imparte in doua;
- se formeaza doua bile de aluat astfel : se intinde putin cu mana aluatul, apoi se aduc marginile spre centru si se "lipesc" bine; se ratoarna bila cu "lipitura" in jos pe o zona fara faina a blatului de lucru si, cu palmele facute caus, se plimba usor bula de aluat intr-o miscare circulara;
- urmeaza ultima dospire, Mary Berry o face direct in tava de copt pe care o pune intr-o punga mare; eu am pus bulele de aluat in doua cosuri rotunde, pe cate un servet curat pe care am presarat faina - inchise si ele intr-o punga mare, de plastic; se lasa intr-un loc caldut 1 ora - 1 ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul;
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se ung painile cu putina apa (sau lapte), se presara fulgi de ovaz si se coc 20-25 de minute; painile sunt coapte cand s-au rumenit si suna a gol cand sunt lovite la partea inferioara;
Inainte de a coace painile am crestat una dintre ele, sa vad ce i se intampla, desi reteta originala nu spune asta - dar painea necrestata nu a crapat asa ca se poate si fara.


Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...