joi, 27 septembrie 2012

"Empanada gallega" cu ton si masline


"Empanada" este o placinta traditionala spaniola, cu variante raspandite in Portugalia si tarile sud-americane, alcatuita dintr-un aluat simplu de paine si o umplutura care poate sa contina orice : carne tocata, bucatele de carne, sunca, branza, peste, legume de orice fel, si chiar variante dulci - fructe, zahar sau gem. In Spania se face o placinta mare, dar in alte tari se pot gasi si empanadillas, adica portii individuale, care seamana cu calzone-le italienesc.

ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina 650 cernuta
- 240 ml apa calduta
- 100 ml ulei (se poate folosi si untura dar am ales varianta "light")
- 25 gr drojdie proaspata (un cubulet)
- 6 gr sare
ingrediente pentru umplutura:
- 400 gr ceapa tocata
- 200 gr rosii decojite si tocate
- 1 ardei capia taiat fasii subtiri
- 2 catei de usturoi taiati felii subtiri
- 1 conserva de ton (180 gr) scursa
- 80 gr masline negre fara samburi, taiate felii
- 1 ou pentru uns
metoda:
- se incinge o lingura - doua de ulei intr-o tigaie; se caleste ceapa si ardeiul; cand s-au inmuiat se adauga si usturoiul, se amesteca bine cu celelalte legume, apoi se adauga rosiile tocate; se fierb impreuna inca 5 minute, se stinge focul, se adauga pestele si maslinele si se lasa umplutura sa se raceasca;
- se sfarama drojdia si se pune intr-un bol mic cu o lingura de faina si putina apa (din cantitatile totale); se lasa deoparte cateva minute pana incepe sa se formeze o spuma la suprafata, apoi se amesteca toate ingredientele pentru aluat, se framanta 8 minute si se lasa la dospit aproximativ 30 de minute intr-un bol acoperit, la loc caldut;
- se imparte aluatul in doua parti inegale ...; se intinde bucata mai mare in forma de dreptunghi, avad grosimea de aproxiamtiv 3 mm; se aseaza intr-o tava cu hartie de copt; aluatul trebuie sa fie mai mare decat tava pentru ca se va ridica si pe peretii acesteia;
- se aseaza umplutura (care trebuie sa fie rece si nu prea zemoasa) peste aluat; se intinde si cealalta bucata astfel incat sa ajunga la dimensiunile tavii; se aseaza peste umplutura, se taie marginile aluatului de dedesubt, apoi se lipesc cele doua foi de aluat, presandu-le intre degete; se face o gaura de vreo 2 cm in mijlocul placintei si se inteapa cu o furculita din loc in loc, se unge cu un ou batut usot cu putina apa rece, se decoreaza cu resturile de aluat si se ung si acestea cu ou;
- se coace empanada la 180 gr C timp de 45 de minute; se verifica daca e coapta lovind usor cu degetele partea inferioara a placintei - daca suna a gol, s-a copt;
- se lasa putin la racit apoi se serveste.



Pofta buna!

Patri of the blog, Asi Son Los Cosas, was our September 2012 Daring Bakers’ hostess and she decided to tempt us with one of her family’s favorite recipes for Empanadas! We were given two dough recipes to choose from and encouraged to fill our Empanadas as creatively as we wished!

luni, 24 septembrie 2012

Briose cu cacao si ciocolata alba


Aceasta e prima reteta pe care am incercat-o din noua mea carticica despre "cupcakes & muffins". Briosele (adica muffins) au iesit foarte bune, le-au laudat toti cei care le-au gustat, asa ca vor urma si alte retete din carte. Sunt 100, in total.

ingrediente (12 bucati):
- 200 gr faina 000 cernuta
- 25 gr cacao
- 1 pliculet praf de copt (10 gr)
- 1 lingurita rasa scortisoara macinata
- 115 gr zahar
- 180 gr ciocolata alba, taiata bucati
- 2 oua
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml lapte
metoda:
- se incinge cuptorul la 200 gr C;
- se amesteca faina, praf de copt, cacao, zahar si scortisoara; se adauga 120 gr ciocolata alba;
- intr-un alt vas se amesteca ingedientele umede (ouale batute usor, uleiul, laptele); se combina cele doua compozitii si se repartizeaza in 12 hartiute de briose;
- se coc aproxiamtiv 20 de minute;( se verifica cu o scobitoare daca sunt coapte);
- se lasa la racit in tava timp de 2 minute, apoi se scot briosele pe un gratar;
- se topeste restul de ciocolata la baie de abur, cu atentie (ciocolata alba se  taie usor); mi s-a parut ca cea folosita de mine nu se inmoaie destul asa ca am adaugat putin unt, dar  nu e obligator;
- se decoreaza briosele cu ciocolata topita; cand aceasta s-a intarit se pudreaza cu cacao si se servesc.


Pofta buna!

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Salata de toamna cu ton



Luna aceasta Ama mi-a facut bucuria de a-mi repartiza chiar blogul ei pentru Provocarea Secreta. Ce-i drept ca nu a prea fost un secret pentru ea..., dar pentru mine a fost o provocare pentru ca in fiecare zi imi alegeam sa incerc alta reteta in functie de ce aveam chef sa mananc - ceva cu carne, ceva dulce ori paste? Pana la urma am ales aceasta salata de toamna cu ton, pentru ca e toamna si imi era pofta de ton. Am folosit paste obisnuite si nu integrale asa cum a facut Ama si am modificat putin sosul inlocuind maioneza + praf de usturoi cu un sos de usturoi + iaurt.

ingrediente:
- 200 gr paste fainoase
- 2 conserve de ton bucati
- 200 gr porumb
- 1 ardei capia
- 1 praz
- 3 catei de usturoi
- o lingurita rasa sare
- 30 ml ulei
- 2-3 picaturi de otet si tot atata apa minerala carbogazoasa
- 5-6 linguri iaurt
metoda:
- se fierb pastele in apa cu sare; se trec sub un jet de apa rece, pentru a opri fierberea si a le raci;
- se taie fasii subtiri ardeiul si prazul (spalat cu atentie);
- se amesteca pastele cu porumbul, ardeiul, pestele scurs si prazul;
- pentru sos se toaca marunt usturoiul apoi se lasa sa stea acoperit cu sare cateva minute; se freaca (eu am folosit un fel de pistil din lemn folosit de bucatarul meu la facut mujdei); se adauga uleiul incet, ca pentru maioneza, amestecand continuu (prima din cele 3 imagini de mai jos arata emulsia de usturoi cu ulei), se picura otet si apa cu bule apoi se adauga iaurtul; se toarna sosul peste salata si se amesteca cu grija.
Salata aceasta satioasa si foarte gustoasa e gata cat ai zice "ton"! Multumim pentru retata, Ama!

Pofta buna!

duminică, 16 septembrie 2012

Zacusca


Fiecare gospodina are reteta ei de zacusca; zacusca poate sa fie cu vinete, cu fasole, cu peste... dar pentru mine doar cea cu vinete e zacusca adevarata. Cea de fata este deci o reteta de zacusca cu vinete de la Buna, in care unele ingrediente sunt date in "bucati" si altele in kile. Este a doua oara cand fac zacusca si prima cand imi place ce-a iesit (si nu imi dau seama ce am gresit prima data), asa ca notez tot ce-ar putea sa-i fie de folos unei incepatoare in ale zacuscii (cum eram eu ieri cand o sunam pe mama sa o intreb muuulte despre cum facem zacusca).

ingrediente:
- 7 vinete (aici cantareau 3.2 kg)
- 20 gogosari (2.6 kg, de data asta)
- 1 kg ardei capia
- 1/2 kg ceapa
- sucul de la 2 kg rosii (mi-a iesit 1.4 l)
- 750 ml ulei
- sare pentru muraturi (dupa gust; aici: 3 linguri), boabe de piper, frunze de dafin (numarate, cate intra atatea trebuie sa iasa inainte de a pune zacusca in borcane; eu am pus 5);
- 1 lingurita de zahat (eventual, spre final, dupa gust ...)
metoda:
- rugati pe cineva sa va coaca vinetele, ardeii si gogosarii;
- ardeii si gogosarii se tin acoperiti (sau vasul in care ii punem se inchide intr-o punga) - asa se vor aburi se se vor curata foarte usor;
- se curata vinetele si se toaca (manual, ca pentru salata); se curata gogosarii si ardei de coji si seminte, apoi se toaca (la masina);
- ceapa se toaca marunt (din nou, manual); se pune uleiul intr-o cratita maaaaare, pe foc; se adauga ceapa; cand aceasta devine translucida se adauga celelalte ingrediente, se amesteca si se pune cratita in cuptorul incins pe mediu; eu i-am pus capac (sa nu murdaresc cuptorul) si am lasat-o cam o ora, desi poate ar fi destul si mai putin timp; (aici bucatareasa incepatoare e deja super-obosita si lasa restul pasilor pentru a doua zi, dar sigur ca se poate face totul si intr-una);
- se sterilizeaza borcanele (15 la numar, in cazul meu), se umplu cu zacusca fierbinte minus foile de dafin, se pun capacele, se invelesc in foi de ziar si se aseaza in cratita curata; se toarna apa pana la jumatate si se pune din nou la cuptor si se lasa 10-15 minute de la momentul in care apa incepe sa fiarba; se stinge focul si se lasa borcanele in cuptor, sa se raceasca incet;
- fiertul borcanelor la aburi este metoda extrema de sterilizare, dar e importanta daca nu aveti pivnita sau o camara racoroasa.

Pofta buna!

miercuri, 12 septembrie 2012

Muschi de porc cu sos de mere


Combinatia de carne cu fructe poate parea ciudata, dar in zona Transilvaniei e destul de des intalnita iar mie imi place foarte mult!

ingrediente:
- 500 gr muschi de porc, taiat felii de aprox. 1 cm grosime
- 4-5 mere mijlocii
- 200 ml supa de pui
- 1 lingura mustar cu boabe
- 1 lingura salvie tocata
- 2 linguri smantana
- sare, piper
metoda:
- se taie merele in 8, scotand samburii;
- se incinge o lingura de ulei si se prajesc merele pana se rumenesc si se inmoaie putin; se scot din tigaie;
- se prajeste carnea pe ambele fete 2-3 minute, pana se rumeneste; se adauga supa de pui, mustarul si salvia, sare si piper; se fierbe totul 15 minute la foc mic; se adauga merele in ultimul minut, amestecand cu grija;
- se ia mancarea de pe foc, se adauga smantana, se amesteca sosul si se serveste - de exemplu cu pireu de cartofi.


Pofta buna!
sursa : bbcgoodfood

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Galette cu merisoare


Este ruda tomnatica a acelei tarte simple cu caise, adica aluat crocant ca un biscuit si umplutura de fructe acrisoare.

ingrediente:
- 175 gr faina 000
- 1 lingura zahar
- praf de sare
- 110 gr unt rece, taiat cubulete
- 40 ml apa rece
- 275 gr merisoare (proaspete sau congelate)
- 175 gr zahar
- 75 gr nuci taiate mare
metoda:
- se amesteca merisoarele spalate si curatate de codite) cu 175 gr zahar; se acopera vasul cu folie si se lasa in frigider pana a doua zi; 
 - se prepara aluatul: se amesteca in robotul de bucatarie faina cu sarea si o lingura de zahar; se adauga untul si se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; cu robotul pornit se toarna incet apa rece; cand aluatul s-a adunat se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider o ora (sau peste noapte);
- se incinge cuptorul la 200 grade Celsius; se poate pune in cuptor o piatra de copt, sau o tava metalica, plata, pe care sa coacem tarta (eu am folosit o tava metalica si s-a copt bine tarta si in parte de jos, aluatul de sub fructe nu a ramas crud);
- se intinde aluatul pe blatul infainat astfel incat sa ajunga in forma de disc cu diametrul de 40 cm; se transfera aluatul pe hartie de copt
- se adauga nucile in amestecul de merisoare cu zahar, apoi se rastoarna peste aluat, lasand libere margini de aprox. 4 cm; se pliaza aceste margini peste umplutura, apasand putin sa se lipeasca;
- se unge aluatul cu putina apa si se presara o lingura de zahar tos;
- se acopera umplutura cu un disc din folie de aluminiu, astfel incat aluatul sa ramana liber; se coace timp de 30 de minute; reteta originala spune sa acoperim toata tarta cu o folie de aluminiu si sa o mai coacem 5-10 minute; la cuptorul meu insa am mai copt-o inca vreo 15 minute (deci 45 in total), folosind doar "capacul" mic de Al; timpul de coacere depinde deci de cuptor, dar tarta e gata cand aluatul de dedesubt are o culoare auriu-maronie.


Pofta buna!

duminică, 2 septembrie 2012

Tarta cu prune si sos de vanilie



O parte din prunele cumparate pentru aceasta tarta au ajuns sa fie mancate cu niste pulpe de pui, iar cealalta parte am folosit-o conform gandului initial, facand totusi doar jumatate de tarta.

ingrediente (pentru o tarta de 16 cm diametru):
- 175 gr faina 000 cernuta
- 75 gr unt rece taiat cubulete
- 3 linguri apa rece
- 450 gr prune, fara samburi si taiate felii groase
- 70 gr zahar + 2 linguri
- 5 cuisoare (sau 1/2 lingurita cuisoare macinate)
- 1 lingura rasa amidon
ingrediente pentru sos:
- 2 galbenusuri
- 40 gr zahar
- 125 ml lapte
- 125 ml frisca lichida
- seminte de la o pastaie de vanilie
metoda:
-se prepara aluatul de tarta (dupa metoda descrisa aici), se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider;
- prunele se pun la fiert cu 70 gr zahar si cele 5 cuisoare (daca nu aveti cuisoare macinate, numarati cate cuisoare puneti ca sa stiti cate sa cautati in compozitie ...); se fierb cam 10 minute, pana se dizolva zaharul; se amesteca amidonul cu cateva lingurite din zeama lasata de prune, apoi se amesteca bine cu fuctele, se lasa sa dea un clocot, amestecand, pana se ingroasa compozitia; se scot cuisoarele;
- se intinde 2/3 din aluat, pe blatul infainat; se transfera alutul intr-o tava pentru tarte; aluatul trebuie sa depaseasca marginile tavii cu 2-3 cm; se aseaza umplutura, apoi se intinde restul de aluat intr-un disc ceva mai mare decat diametrul tavii, se lipesc marginile (aluatul de dedesubt si cel de deasupra) si se rasucesc intr-un model ... mai mult sau mai putin indemanatic realizat (eu mai am de exersat);
- se gaureste aluatul de deasupra, la mijloc, pentru ca sa iasa aburul, se unge cu apa (in loc de ou, m-am gandit eu ca de aici mai pot sa scad niste calorii :)) ) - se presara zahar tos si se coace aproxiamtiv 30 de minute la 200 gr C (treapta 2 din 3);
- pentru sos: se amesteca galbenusurile cu zahar; se pune la fiert laptele cu frisca si semintele de vanilie; cand a dat in clocot se toarna in fir subtire, amestecand constant, peste galbenusuri; se toarna compozitia intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand in continuare, pana cand sosul se ingroasa.
Se serveste tarta calda cu sos rece deasupra (dar e buna tarta si rece ...).


 
Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...