joi, 30 iunie 2011

Chiftele din dovlecei, cu salata de rosii si feta


Parca nu-s "chiftele". Le-as zice placintele, dar acest cuvant are prea multe intelesuri. Crochete ... parca n-ar fi; in engleza le zice "fritters" - sa traducem asta cu "prajite"? N-am idee, dar oricum le-am spune, sunt foarte bune! Sunt excelente langa o salata simpla de rosii cu feta si ulei de masline.
ingrediente:
- 3 dovlecei (1.2 kg, cantariti necuratati, cum ii luam din piata)
- 3 oua
- 150 gr faina
- o ceapa
- sare, piper
metoda:
- se spala dovleceii si se curata; se dau pe razatoarea mare, se amesteca cu o lingurita de sare si se lasa la scurs cam 10 minute; in acest timp se face salata din rosii+feta+ulei de masline, nimic de povestit;
- se bat usor ouale; se adauga ceapa tocata; se stoarce dovlecelul si se adauga in vasul cu ouale si ceapa, se adauga faina si se amesteca bine;
- se potriveste de sare si piper;
- se incinge putin ulei intr-o tigaie de teflon si se pune cate o lingura din compozitia cu dovlecei, aplatizand putin; in tigaia mea incap 4 placintele deodata;
- se prajesc pe ambele fete; fiind subtirele nu dureaza mult - poate 5 minute pentru o sarja.


Pofta buna!

marți, 28 iunie 2011

Chifle



La sfarsitul saptamanii trecute am facut o descoperire care m-a lasat fara suflare : un blog scris bine ( nu-s eu critic de bloguri, zic dupa parerea mea cu totul subiectiva ), cu fotografii deosebite si care iti fac pofta - pana aici, nu pare ceva iesit din comun, mai sunt si altele ...  Dar acest blog are o PASIUNE cum n-am mai intalnit, o idee principala, un scop clar, si ai ce invata de aici! Se numeste Apa. Faina. Sare. si exact despre asta este. Eu nu sunt o mare iubitoare de paine (poate tocmai din cauza ca painea de la magazin nu prea imi place, si nici painile pe care le-am facut in masina speciala nu pot sa zic ca m-au dat pe spate), si totusi am ramas ore in sir rasfoind si chiar cititnd atenta blogul. Am mai facut un pas (spre pierzanie, ca nu pot sa spun ca am nevoie sa dezvolt inca o obsesie culinara ingrasacioasa) - si am incercat chiflele. Este una dintre putinele retete de aluat la care autoarea blogului foloseste drojdie din comert, si cred ca e si cea mai rapida reteta - n-are decat un timp de asteptare de 12 ore, si inca doi de dospire de o ora-doua :D. Rezultatul insa este uimitor.

ingrediente pentru aluatul prefermentat:
- 170 gr faina alba
- 110 gr lapte
- 1 gr drojdie uscata instant (o treime de lingurita)
- 3 gr sare (jumatate de lingurita)
ingrediente aluat final:
- 330 gr faina alba
- 120 gr lapte
- 1 ou
- 40 gr unt moale
- 30 gr zahar
- 7 gr sare (o lingurita cu varf)
- 3.3 gr drojdie uscata (am pus 3.5gr =  jumatate de plic)
metoda:
- in lipsa unui cantar cu precizie de gram, am folosit lingurita masinii de paine pentru a masura grame de sare;
- se amesteca toate ingredientele pentru aluatul prefermentat, se acopera bolul cu folie de plastic si se lasa in bucatarie o ora; apoi se pune in frigider pentru 11 ore;
- daca am facut seara operatiunile de mai sus, continuam dimineata: se framanta un aluat din ingredientele aluatului final plus cel prefermentat; eu am framantat cu mana, dar nu prea mult, pana a devenit omogen aluatul; se lasa la dospit o ora, la loc caldut;
- se imparte aluatul in 12 (reteta originala spune 13, dar mie mi-a fost mai usor sa impart in 12, desi nici asa nu mi-au iesit egale bucatile); se formeaza bile care se aseaza pe blatul usor infainat si se lasa 5 minute la odihna, sub un prosop de bucatarie;
- se turtesc bilele intre palme, pana iau forma unor discuri; se pot umezi (cu o pensula inmuiata in apa) si apoi apasa putin, cu fata umeda in jos, pe o farfurie pe care s-au presarat seminte de susan sau de in;
- se lasa la dospit, acoperite cu servetul de bucatarie, o ora- doua;
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (sau 200 grade); se coc 20-30 de minute, depinde de cuptor (eu inca mai am de luptat cu al meu, sa ii inteleg toate hachitele), pana cand sunt rumenite;
- nu mi-au iesit ele prea frumoase, nu-s chiar rotunde, nici egale, dar sunt atat de entuziasmata de descoperirea asta incat trebuie sa le tin minte si sa le repet!

Pofta buna!

P.S. Chifle ceva mai rapide:

chifle ceva mai rapide - 2014
Mai rapide in sensul ca nu le-am facut in doua zile ci m-am gandit intr-o dimineata cam lenesa ca le-as vrea la pranz. Am pus toate ingredientele (cu diferenta, la cantitati, ca am folosit un pliculet intreg de drojdie) in masina de paine (sper ca nu citeste Codruta ce scriu eu), aceasta a framantat aluatul si l-a dospit, apoi am format bilele si le-am copt. Usor, lejer, fara complicatii!

duminică, 26 iunie 2011

Quiche cu mazare si branza de capra


Am tot felul de placeri ciudate in ultima vreme : sa scot samburii cireselor / visinelor (manual), sa desfac boabele de mazare din pastai - si ma intreb ce-o sa mai urmeze... Atat de frumos miroase mazarea, a verde si a crud si a gradina, incat chiar mi-a facut placere scosul boabelor verzi, pe terasa, sub atenta supraveghere a  catelului  (care se vede putin in a doua poza din colajul de mai jos). Dintr-un kil de pastai mi-au iesit 560 gr de boabe.
ingrediente:
- 280 gr faina alba cernuta
- 140 gr unt
- 2 oua
- 250 gr mazare
- 300 ml smantana
- 200 gr telemea de capra rasa
- 50 gr cas de capra
- 4-5 fire de ceapa verde
- cateva frunze de menta
metoda:
- din faina, unt si 5 linguri de apa se face un aluat dupa indicatiile de aici care se lasa in frigider, invelit in folie de plastic, cam o ora; apoi se coace orb in cuptorul incins pe mediu (200 de grade, treapta 2 din 3) timp de 20 de minute, si fara greutati si hartie de copt inca 5-10 minute;
- intre timp se fierbe mazarea (cea proaspata fierbe foarte repede, in mai putin de 10 minute);
- se bat ouale cu smantana, se sareaza, se amesteca cu ceapa taiata felii subtiri, cu telemea si cu menta tocata;
- dupa ce s-a copt aluatul de tarta, se aseaza mazarea in crusta, apoi de toarna amestecul cu smantana; deasupra de rade casul si se orneaza cu resturile de aluat (daca sunt);
- se coace cam 35 de minute pana devine rumena la suprafata; se serveste calduta.


Pofta buna!
Sursa


L.E. 03.04.2012
Aluat fraged (formula = 200 gr faina + 100 gr unt + praf de sare + ierburi de provence + 1 ou + 20 ml apa rece); tava - de sticla, poate si ea face ca aluatul sa fie atat de bun? ... Umplutura : 2 oua + 200 gr smantana + 3 fire ceapa verde + telemea de capra + sare si piper.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Salata de pui cu avocado si rosii

Din nou o reteta la care nu prea conteaza cantitatile, importanta fiind combinatia de gusturi si texturi, proportia in care punem ingredientele fiind "dupa gust". Eu am pus asa :
ingrediente:
- 2 bucati avocado
- 2 rosii
- 2 bucati piept de pui
- zeama de lamaie
- 1 fir ceapa verde
- masline negre
- crutoane din 2 felii de paine
metoda:
- pieptul de pui se taie in 2 pe grosime; fiecare felie se sareaza si se pipereaza, se stropesc cu ulei de masline si se prajescc in tigaia-grill pe ambele fete, fara ulei suplimentar;
- se desface avocado (se taie pe cea mai lunga circumferinta si tinandu-l cu ambele maini, prin rasucire, se desprinde una din jumatati de pe sambure; cu varful unui cutit se scoate apoi samburele din cealalta jumatate), apoi se curata de coaja si se taie felii; se stropeste cu zeama de lamaie pentru a nu se innegri;
- se taie rosiile, ceapa verde, maslinele de pe samburi;
- cele 2 felii de paine se taie cubulete si se stropesc cu ulei de masline; se coc in cuptorul incins 10-15 minute, pana devin aurii;
- se taie fasiute pieptul de pui si se amesteca toate ingredientele, se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza.
Se poate manca un bol mare dintr-o rasuflare!

Pofta buna!

vineri, 24 iunie 2011

Pui mediteranean


2015, poza noua, dar mancarea asta tot nu e fotogenica ...


Asta a fost prima mancare pe care am gaitit-o eu pentru bucatarul meu personal ! Imi place combinatia de rosii cu porumb si masline, imi place ca se poate face o cantitate mare, pentru cand sunt multi meseni, si imi place ca se reincalzeste usor si e la fel de buna si a doua zi.


ingrediente (pentru 4 portii):
- 1 kg piept de pui
- 100 g salam sai carnati picant (optional)
- o ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 ardei gras rosu
- 3 rosii
- 1 conserva rosii
- 2 linguri pasta de rosii
- o conserva de porumb
- 100 g masline negre si verzi
- sare, piper, boia
- cimbru, oregano, maghiran
metoda:
- se taie ceapa julienne, salamul (sau carnatii) feliute / cubulete, ardeiul - fasii; se toaca usturoiul;
- rosiile se arunca intr-un vas cu apa ce fierbe, se lasa 30 de secunde - 1 minut, apoi se scot; cand s-au racit de decojesc si se taie cubulete; (se poate face si fara rosii prospete, sau se poate inlocui si conserva cu rosii proaspete - depinde de sezon);
- pieptul de pui se taie bucati (nu prea mici, nici prea mari; o jumatate de piept o tai in 3-4 bucati); se sareaza si se pipereaza, se presara boia, apoi se prajesc bucatile in ulei incins, in transe, astfel incat sa nu stea inghesuite in tigaie;
- dupa ce s-a prajit puiul se caleste ceapa, ardeiul si salamul picant, apoi se adauga usturoiul tocat; se adauga rosiile, pasta de rosii, puiul prajit, se sareaza, se adauga verdeturile si se lasa la fiert la foc mic cam 30 de minute;
- se adauga porumbul scurs si se fierbe 5 minute; in ultimul minut se pun si maslinele taiate feliute.

Pofta buna!

miercuri, 22 iunie 2011

Quiche cu parmezan si rosii cherry


ingrdiente pentru aluat:
- 300 gr faina
- 150 gr unt rece
- 8 linguri apa rece
- 3 rosii uscate taiate marunt
- 1/2 lingurita sare
ingrediente umplutura:
- 300 gr rosii cherry
- 75 gr parmezan
- 2 oua
- 300 ml smantana
- 1 lingurita busuioc uscat
metoda:
- se face aluatul in robotul de bucatarie : se ameteca faina cernuta cu sarea si rosiile uscate; de adauga untul si se mixeaza pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa si se mixeaza doar pana cand aluatul de aduna intr-o bila; se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider o ora cel putin;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se aseaza cu grija intr-o tava unsa cu unt; aluatul e cam fragil, asa ca se poate aseza in tava in 2 feluri: se ridica de pe blat pe sucitor si apoi se desfasoara in tava, sau se indoaie aluatul in 2 pe diametru, apoi inca o data astfel incat sa aiba forma unui sfert de cerc, se aseaza in tava punand varful in centrul tavii, dupa care se despatureste; se pune tava in frigider pentru 20 de minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se coace blatul tartei "orb" timp de 15 minute, apoi se indeparteaza greutatile si hartia de copt si se mai coace 10 minute;
- cand se pune tarta la cuptor se pun intr-o alta tava rosiile stropite cu ulei de masline si presarate cu sare si piper;
- dupa ce s-a copt crusta se  presara pe ea jumatate din cantitatea de parmezan, apoi se aseaza rosiile; se toarna deasupra amestecul de oua cu smantana, busuioc si putina sare; deasupra se presara restul de parmezan;
- se coace 35-40 de minute, pana se rumeneste putin desupra, si furculita iese curata din umplutura.

Pofta buna!

luni, 20 iunie 2011

Clafoutis

Clafoutis este un desert frantuzesc rustic, spune Julia Child, simplu de tot: fructe intr-un aluat ca cel de clatite. Traditional se face cu cirese negre intregi, specialistii spun ca samburele copt al ciresei da o savoare anume prajiturii, dar pentru comoditatea mancatului l-am facut fara samburi. Cu atat mai mult cu cat acest domn francez  care face o gramada de bunatati spune ca a incercat ambele variante si nu se simte diferenta.
ingrediente:
- 500 gr cirese fara samburi; rezulta din aprox. 600 gr cirese cu samburi
- 300 ml lapte
- 100 gr zahar + 2-3 linguri
- 3 oua
- 100 gr faina cernuta
- esenta de vanilie
- praf de sare
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu - treapta "2 fara un sfert"
- se scot samburii cireselor;
- se pun in vasul robotului de bucatarie laptele, ouale, faina,100 gr zahar, praful de sare si esenta de vanilie; se pune capacul si se amesteca la viteza mare 1 minut;
- se unge cu unt tava aleasa; trebuie sa fie destul de mare, astfel incat stratul de aluat sa nu fie prea gros (tava mea are 24 x 30 cm);
- se toarna in tava un strat subtire de aluat si se pune la cuptor pentru 1 minut, pana se coaguleaza; se distribuie ciresele in tava , se presara 2-3 linguri de zahar deasupra, apoi se toarna si restul de aluat;
- se coace clafoutis-ul 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra;
- de lasa sa se raceasca in tava si se serveste calduta (sau rece), cu zahar pudra deasupra; mie mi s-a parut putin dulce, asa ca o lingura de iaurt grecesc langa i-a prins foarte bine.

Pofta buna!

duminică, 19 iunie 2011

Desert cu capsuni si branza


Un desert rapid si sanatos!
Ingredientele sunt doar 4 : biscuiti, branza de vaci, iaurt gras (grecesc e cel mai potrivit), zahar pudra vanilat (dintr-un borcan cu zahar pudra in care pastram o pastaie de vanilie ale carei seminte le-am folosit la alt desert) - si ultimul ingredient: capsuni.
Metoda e la fel de simpla ca si lista ingredientelor : se sfarama biscuitii, cu mana, si se aseaza in pahare / boluri / cupe. Branza de vaci cremoasa se amesteca la mixer cu zahar pudra vanilat, 2-3 minute, apoi se adauga iaurt si se mai amesteca putin pana devine ca o crema. Se imparte in boluri deasupra biscuitilor sfaramati. Cateva capsuni se paseaza in blender cu putina apa rece si zahar pudra. Peste crema de branza se aseaza cubulete de capsuni, peste care se toarna sosul - si e gata desertul!


Pofta buna!

vineri, 17 iunie 2011

Salata cu rosii, porumb si telemea

Foarte simpla si buna, mai ales daca rosiile au gust si telemeaua e buna, putin moale, sarata dar nu prea mult ...
ingrdiente:
- 2 rosii
- 1 conserva mare de porumb (aprox 250 gr)
- 400 gr telemea
- 2-3 linguri iaurt
- oregano
cantitatile sunt aproximative, cele 3 ingrediente principale trebuie sa aiba, la ochi, acelasi volum;
metoda:
- se taie cubulete rosiile si telemeaua;
- se amesteca toate ingredientele; se adauga sare doar daca telemeaua nu e destul de sarata.

Pofa buna!

miercuri, 15 iunie 2011

Briose cu cafea si nuci

ingrediente :
- 300 gr faina alba
- 1 lingura cacao
- 100 gr zahar (data viitoare pun 150 gr :); dar faptul ca nu sunt prea dulci este un bun pretext sa la tai in doua si sa le ung cu nutella ....)
- 1 plic praf de copt
- praf de sare
- 100 gr nuci
- 100 gr ciocolata cu lapte taiata marunt
- 2 oua
- 100 ml iaurt
- 200 ml cafea neagra
- 2 lg ulei de floarea soarelui
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu (treapta 2) si se prajesc nucile (de fapt, se coc) 15-20 de minute; cand s-au racit putin se scutura de cojite si se taie in bucati mari;
- se amesteca intr-un bol ingredientele uscate, iar in altul cele umede (oua, iaurt, ulei, cafea);  se amesteca cele 2, cu miscari ample si cat mai putine;
- se imparte compozitia in 12 hartii de briose care se aseaza in tava speciala;
- se coc briosele 15- 20 de minute, verificand cu o scobitoare daca sunt gata.

Pofta buna!

luni, 13 iunie 2011

Budinca cu orez si rubarba

Saptamana trecuta a fost una buna : am castigat un loc fruntas, si anume 8, la concursul Bloggospodina gazduit de Laura Laurentiu careia ii multumesc cu ocazia asta pentru organizare si juriului pentru ca s-a gandit sa ma premieze :); tot saptamana trecuta am adaugat o patalama la colectie in "viata reala". Revenind la chestiunile serioase: putin inainte de a se anunta concursul am ochit o carte cu retete si m-am gandit ca particip la concurs, castig o mentiune si ma cadorisesc cu acea carte .... zis si facut! Am deci in biblioteca "1000 de retete de deserturi"! O MIE !!! ....daca fac una pe saptamana ... nu-i bine, ies la pensie pana termin, cu 3 pe saptamana o sa-mi ia vreo 6 ani jumate, contez pe aniversari si alte sarbatori pentru a accelera ritmul, si de fapt sunt mai mult de 1000 de retete pentru ca multe au variante, dar sa zicem ca asta se compenseaza cu faptul ca poate unele nu le fac deloc, daca au ingrediente principale care nu ne plac.
Bucatarul meu personal a deschis cartea la intamplare si a pus degetul pe prima reteta incercata din cartea cea noua. E un dulce nu foarte pretentios care merge intr-o zi din saptamana, acrisor si reconfortant.

ingrediente:
- 200 orez
- 750 ml lapte
- 1 plic zahar vanilat
- 500 gr rubarba
- 180 gr zahar
- 3 oua
- 200 ml frisca nebatuta
metoda:
- se pune la fiert laptele cu zaharul vanilat;
- cand incepe sa fiarba se adauga orezul spalat in apa rece;
- se lasa la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, 20 de minute;
- se incinge cuptorul pe mediu (treapta 2 din 3, cartea zice 200 grade C);
- am inlocuit rubarba si zaharul cu gem de rubarba facut de mine acum vreo 2 saptamani; am avut cam 700 gr de gem facut cu proportia de 1 parte zahar la 3 parti rubarbar, deci - cam cum zice reteta; am amestecat deci orezul fiert cu gemul de rubarba;
- se amesteca ouale cu smantana (si cu zahar, in cazul in care facem cu rubarbar proaspat);
- se tapeteaza forma cu unt si zahar, apoi se toarna compozita;
- se coace 40 de minute; se lasa sa se raceasca complet apoi se serveste.

Pofta buna!
A doua zi am decorat budinca cu sos de caramel (3 lg zahar + 1 lg apa - fiert, adaugat 1 lingurita amidon dizolvat in lapte, cam 100 ml). Ne-a placut si asa, si simpla.
Mai am 999 !... :)


sâmbătă, 11 iunie 2011

Rulada de pui cu merisoare

ingrediente:
- 3 bucati piept de pui (cam 900 gr)
- 100 gr merisoare uscate
- 1 legatura ceapa verde
- 3 linguri pesmet
- sucul unei portocale (optional)
- sare, piper
pentru sosul de merisoare:
- 200 gr gem de merisoare
- 100 ml  + 1 lingura apa
- 1 lingura amidon
metoda:
- se taie marunt ceapa verde;
- merisoarele se lasa putin la inmuiat in sucul de portocala, daca avem vre-una ratacita prin bucatarie si nu stim ce sa facem cu ea; daca nu avem portocala, se pot inmuia fructele in 1-2 linguri apa rece;
- se amesteca merisoarele cu ceapa verde si pesmetul, se potriveste de sare;
- se spala pieptul de pui si se curata; se pastraza doar "lobii" mari din pieptul de pui; se sareaza si se pipereaza pe ambele fete;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se imparte compozitia cu merisoare pe bucatile de piept de pui care se ruleaza cu grija si se invelesc in folie de aluminiu; se poate pune si o bucatica de hartie de copt intre folie si carne, daca nu vrem sa mancam si molecule de Al, dar la gustul sau consistenta carnii nu se simte nici o diferenta;


- se pun pachetelele intr-o tava si se coc 40-45 de minute;
- pentru sos, se pune la fiert gemul de merisoare cu 100 ml apa; cand fierbe se adauga amidonul dizolvat in apa si se lasa sa fiarba putin, pana se ingroasa;
- se servesc felii de rulada cu sos de merisoare; in imagini - garnitura de cartofi noi.

sursa de inspiratie : Anna Olson
Pofta buna!

vineri, 10 iunie 2011

Tarte cu capsuni si ciocolata alba

ingrediente:
- 200 g faina 000 cernuta
- 50 g zahar pudra cernut
- 100 g unt rece taiat cubulete
- o lingura alune tocate
- 1 ou
- 200 g ciocolata alba
- 180 ml frisca lichida
- capsuni
metoda:
-  se prajesc alunele in cuptor, la foc mic, pentru 15-20 de minute; cand s-au racit putin se pot curata usor de cojita maronie; se toaca alunele;
- se amesteca in robotul de bucatarie faina cu zaharul si alunele; se adauga untul; cand compozitia seamana cu niste firmituri, se adauga si oul, amestecand scurt, doar cat sa se adune aluatul; se inveleste aluatul in folie de plastic si se lasa la frigider o ora;
- se intinde o foaie subtire de aluat pe blatul infainat; cu un pahar se decupeaza cercuri care se aseaza intr-o tava de briose; va fi nevoie sa adunam resturile de aluat si sa-l intindem din nou;
- se pune tava in congelator 20 de minute, timp in care se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se coc tartele 15-20 de minute, apoi se scot din tava si se lasa la racit pe un gratar;
 - se pune frisca si ciocolata rupta in bucati intr-un vas de sticla care se aseaza deasupra unei cratite cu apa fierbinte (sa iasa aburi dar sa nu fiarba); se amesteca pana se topeste ciocolata si se obtine o compozitie omogena; se imparte in cele 12 tarte; se pun in frigider pentru minim o ora;
- se decoreaza cu jumatati de capsuni si se halesc.

Pofta buna!


joi, 9 iunie 2011

Quiche cu ton

O combinatie neobisnuita, dar pe care vreau sa o retin pentru cand nu ma pot hotari daca mi-e mai pofta de peste sau de o tarta. Sursa e aceasta .
ingrediente:
- 300 gr faina 000 cernuta
- 150 gr unt rece taiat cubulete
- 1/2 lingurita sare
- 5 linguri apa rece
- 2 conserve (a 185 gr) ton scurs
- 2 linguri mustar
- 1/2 ardei verde taiat fasiute
- 200 gr smantana
- 50 gr cascaval ras
- 3 oua
- 2 cepe verzi taiate marunt
- sare, piper
- o rosie taiata felii subtiri
metoda:
- se preapara rapid aluatul, la robot : se amesteca faina cu sarea, apoi se adauga untul - mixand pana se obtine o compozitie care seamana a firmituri; se adauga apa si se mizeaza putin, pana aluatul se aduna intr-o bila; se inveleste in folie si se lasa in frigider 30 de minute;
- se coace alautul "in orb", pe treapta 2, pentru 15 minute, apoi fara greutati 10 minute;
- se unge tarta cu 2 linguri de mustar, apoi se toarna compozitia formata din ingredientele ramase, in afara de feliile de rosie care se aseaza deasupra;
- se mai coace tarta 40 de minute.
Mie mi-a placut; el a spus ca e ciudata, dar a mancat 2 felii :).

Pofta buna!

marți, 7 iunie 2011

Prajitura cu rubarba si branza

Un desert usor de facut, racoros si inviorator. Am gasit reteta la Anna Olson, din poza careia s-ar parea ca in Canada si rubarba e mai roz .....
ingrediente:
- 600 gr rubarba taiata cubulete
- 200 gr zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 linguri amidon
- 250 gr biscuiti graham maruntiti
- 50 gr zahar
- 75 gr unt topit
- 200 gr branza de vaci
- 3 linguri zahar pudra
- 200 ml frisca
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu (treapta 2);
- se pune rubarba, 200 gr zahar, esenta de vanilie si 80 ml apa intr-o tava nu prea adanca, se acopera cu folie de aluminiu si se coace 30 de minute;
- se scurge siropul lasat de rubarba, se aduce la punctul de fierbere si se toarna in el amidonul dizolvat in 2 linguri de apa rece; se lasa  sa fiarba, amestecand,  pana se ingroasa putin, apoi se toarna peste rubarba si se lasa sa se raceasca;
- biscuitii farmitati se amesteca cu untul topit si cu 50 gr zahar, apoi se aseaza intr-o tava si se preseaza cu dosul unei linguri;
- se coace 10 minute;
- se amesteca in robotul de bucatarie branza cu zaharul pudra pana devine o compozitie cremoasa;
- se adauga frisca lichida si se mai mixeaza 2-3 minute;
- dupa ce s-a racit blatul de biscuiti se intinde peste el crema de branza cu frisca, iar deasupra se aseaza rubarba; se lasa la frigider cel putin 2 ore inainte de a servi.

 Pofta buna!

luni, 6 iunie 2011

Briose cu merisoare uscate si ciocolata alba

Iar briose!
Recunosc, am o obsesie. Adica doua, sa nu uit de tarte...
ingrediente:
- 250 gr faina 000 cernuta
- 1 lingurita bicarbonat
- 100 gr merisoare uscate
- 100 gr ciocolata alba taiata bucatele
- 100 gr zahar brun
- 2 oua batute usor
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml iaurt
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu (treapta 2 din 3 )
- se amesteca faina cu bicarbonatul, apoi se adauga zaharul, merisoarele si ciocolata;
- in alt bol se amesteca ouale cu iaurtul si uleiul;
- se amesteca cele doua compozitii, fara a insista foarte mult;
- se imparte aluatul in 12 hartii pentru briose care se aseaza in tava speciala;
- se coc 20-25 de minute.
Pofta buna!

duminică, 5 iunie 2011

Socata

Cea mai buna bautura racoritoare din lume :) !
ingrediente:
- 5-6 flori de soc mijlocii ...
- 1 lamaie
- 300 gr zahar
Dupa gust, se poate pune mai multa lamaie, mai mult zahar, dar mie mi se pare ca aceasta proportie e numa' buna!
metoda:
- se spala florile de soc sub jet de apa rece;
- se spala bine lamaia si se taie felii de 1 cm grosime;
- se pun toate ingredientele intr-un borcan plus 3 l apa rece;
- se amesteca putin, sa se dizolve zaharul, apoi se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la soare;
- se mai amesteca din cand in cand, se gusta ... si cand ne place e gata; eu am lasat-o 4 zile, in fata unei ferestre spre vest; in 4 zile a inceput sa fermenteze putin, cat sa fie o idee carbogoasa;
- se strecoara si se pastreaza in frigider intr-o sticla sau intr-un pet de apa minerala;
- se spala borcanul si se poate pregati urmatorea "tura"!

Pofta buna!

vineri, 3 iunie 2011

Briose cu rubarba

ingrediente:
- 175 gr rubarba taiata cubulete
- 175 gr zahar
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ou
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 125 ml iaurt
- 200 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
pentru firmiturile crocante:
- 50 gr zahar
- 50 gr faina
- 25 gr fulgi de ovaz
- 1 lingurita scortisoara
- 50 gr unt
metoda:
- se spala si se curata tulpina de rubarba si se taie cubulete; se amesteca cu zaharul si se lasa sa stea putin;
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se pregateste compozitia pentru firmiturile crocante: se amesteca primele 4 ingrediente, apoi se adauga untul rece taiat cubulete si se framanta cu degetele pana s-au desfacut bucatelele de unt;
- se amesteca oul batut usor cu iaurtul si uleiul apoi se toarna peste rubarba care a lasat deja putin suc;
- intr-un alt bol se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul, apoi se amesteca cu compozitia de lichide si rubarba;
- se pun cate 2 lingurite din compozitie in 12 hartiute pentru briose care se aseaza in tava speciala, iar deasupra se presara firmiturile cu unt si fulgi de ovaz;
- se coc briosele 15-18 minute pana trec testul cu furculita (sau scobitoarea).
sursa


Pofta buna!

miercuri, 1 iunie 2011

Salata cu ton, cartofi si fasole verde


Cunoscuta sub numele de salata Nicoise, adica de la Nisa. Fata de reteta originala facuta celebra de Julia Child am adaugat capere.
ingrediente:
- 650 gr cartofi
- 200 gr fasole verde
- 1 conserva de ton bucati in ulei, scursa (120 gr)
- 2 rosii
- 3 linguri masline negre fara samburi
- 2 oua
- 1 lingura capere
- o conserva mica de ansoa
- frunze de salata
- pentru vinegreta: 1 lingura de otet de vin alb, 3 linguri de ulei, cam 50 ml apa rece, sare.
metoda:
- se pregatesc toate ingredientele dinainte pentru ca e o salata care se asambleaza chiar inainte de a fi servita;
- se fierb in coaja cartofii spalati; cand s-au racit putin se curata si se taie bucati (in 4 daca nu sunt prea mari);
- se fierbe fasolea, ouale; cand s-au racit ouale se decojesc si se taie in 6;
- se taie felii rosiile, se scurg conservele de peste;
- se pregateste vinegreta : se pun toate ingredientele intr-un borcanel, se inchide bine cu capacul si  se scutura zdravan;
- se spala salata verde;
- inainte de a servi salata, se aranjeaza ingredientele intr-un bol si se toarna vinegreta peste ele.

Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...